Planering av Matlista

Grunden i hur veckans mat kommer att flyta på ligger i planeringen. Så klart! Att lägga lite extra tid underlättar oftast för resten av veckan. Den ekonomiska aspekten ger också fördel i att planera veckans mat. Idag pratas det mycket om att äta saker som är i säsong. Oftast är våra grönsaksavdelningar fyllda med samma grönsaker och frukter året om. Att titta lite extra på priset ger ofta en hint om det är säsong eller inte. När det inte är säsong kan de frysta grönsakerna och frukterna vara ett bra alternativ. Av forskning har det framkommit att med den frysprocess som är idag med snabb nedfrysning efter skörd bevaras näringsämnen bättre än de färska grönsaker och frukter som finns färska i butiken.

Var ska man börja?

Titta gärna först på vad som händer under veckan. Vilka dagar finns det mer eller mindre tid för att laga mat. Både utifrån jobb, aktiviteter och kanske bara viljan av att kunna slappa en dag. Under helgen kanske man har aktiviteter eller vänner över på middag som kräver lite extra fundering på vad man ska äta. Lägger själv över helgplanering till min sambo. Han är väldigt bra på att tänka lite lyxigt, så ramar jag sedan in det till något rimligt utifrån tiden och handlingsmöjligheterna. Matlistan går alltså hand i hand med planering av matlagningen. Till slut blir det rutin vilka rätter som går smidigt att förberedda och hur långt det går åt att förbereda och sedan laga färdigt. Detta ser du tydligt i mina recept. Du kan både se hur långt det går att förberedda och hur lång tid det tar att laga maten färdig.

“Två-veckors-meny Metoden”

I vår familj använder vi oss av vår “Två-veckors-meny Metod”. Syftet med metoden är att lära våra barn att äta nya maträtter. Den gör det också lättare att göra matlistan vecka till vecka. Vissa förändringar görs för att passa in i veckans aktiviteter. I matlistan ser jag till att ha en blandning av kött, fisk och vegetariskt. Målet är att öka på med fisk och vegetariska alternativ. Läs gärna mer om “Två-veckors-meny Metoden”.

 

Grundpelarna i att göra matlistan:

 

  • Gå i genom veckans aktiviteter.
  • Vilka dagar behöver lite extra planering för matlagningen.
  • Låta barnen komma med förslag (kan oftast redan innan veta vad de är).
  • Låta min sambo komma med förslag till helgen.
  • Två dagar med fisk.
  • Två dagar med kött.
  • Två dagar med vegetariskt.
  • En dag valfri

Planering av Matlista

Grunden i hur veckans mat kommer att flyta på ligger i planeringen. Så klart! Att lägga lite extra tid underlättar oftast för resten av veckan. Den ekonomiska aspekten ger också fördel i att planera veckans mat. Idag pratas det mycket om att äta saker som är i säsong. Oftast är våra grönsaksavdelningar fyllda med samma grönsaker och frukter året om. Att titta lite extra på priset ger ofta en hint om det är säsong eller inte. När det inte är säsong kan de frysta grönsakerna och frukterna vara ett bra alternativ. Av forskning har det framkommit att med den frysprocess som är idag med snabb nedfrysning efter skörd bevaras näringsämnen bättre än de färska grönsaker och frukter som finns färska i butiken.

Var ska man börja?

Titta gärna först på vad som händer under veckan. Vilka dagar finns det mer eller mindre tid för att laga mat. Både utifrån jobb, aktiviteter och kanske bara viljan av att kunna slappa en dag. Under helgen kanske man har aktiviteter eller vänner över på middag som kräver lite extra fundering på vad man ska äta. Lägger själv över helgplanering till min sambo. Han är väldigt bra på att tänka lite lyxigt, så ramar jag sedan in det till något rimligt utifrån tiden och handlingsmöjligheterna. Matlistan går alltså hand i hand med planering av matlagningen. Till slut blir det rutin vilka rätter som går smidigt att förberedda och hur långt det går åt att förbereda och sedan laga färdigt. Detta ser du tydligt i mina recept. Du kan både se hur långt det går att förberedda och hur lång tid det tar att laga maten färdig.

“Två-veckors-meny Metoden”

I vår familj använder vi oss av vår “Två-veckors-meny Metod”. Syftet med metoden är att lära våra barn att äta nya maträtter. Den gör det också lättare att göra matlistan vecka till vecka. Vissa förändringar görs för att passa in i veckans aktiviteter. I matlistan ser jag till att ha en blandning av kött, fisk och vegetariskt. Målet är att öka på med fisk och vegetariska alternativ. Läs gärna mer om “Två-veckors-meny Metoden”.

 

Grundpelarna i att göra matlistan:

 

  • Gå i genom veckans aktiviteter.
  • Vilka dagar behöver lite extra planering för matlagningen.
  • Låta barnen komma med förslag (kan oftast redan innan veta vad de är).
  • Låta min sambo komma med förslag till helgen.
  • Två dagar med fisk.
  • Två dagar med kött.
  • Två dagar med vegetariskt.
  • En dag valfri