Nya maträtter

Visste du att alla är misstänksamma till nya smaker? Även vi vuxna. Av forskning vet man att båda vänja sig vid smak och konsistens kräver att man provar vissa saker flera gånger innan man vant sig och kanske till och med gillar en maträtt. Min Tuva har sedan hon var fem år öppnat upp sig mer för äventyr och är öppen för nya maträtter. Hon har inget emot att prova samma sak flera gånger och gillar hon det inte så är det inget mer med det. Med Sixten är det annorlunda, han har få rätter som han gillar. Han vill inte gärna prova nya saker och fräser och spottar när det inte faller honom i smaken. I barns utveckling är detta naturligt och försök att inte känna någon stress över det. En del av föräldrarollen är enligt mig att låta mina barn prova och lära sig att äta nya saker. Lättare sagt än gjort förstås.

Efter att ha klurat länge med målet att komma ur barnmatsmeny kom jag på “två-veckors-meny Metoden”. Jag skapade en meny som sträckte sig över två veckor där det både fanns rätter som de uppskattade blandat med rätter som jag tyckte de skulle träna på att äta. När de sedan börjar gilla rätten utvidgades antalet nya rätter. Idag har vi fortfarande kvar vissa favoriter som vi blandar med nya favoritrecept men även helt nya maträtter. Under den senaste tiden har vegetariska rätter fått mer utrymme på menyn, detta kräver minst sagt sin träning för barnen.

 

Läs gärna mer om Två-veckors-meny Metoden

Nya maträtter

Visste du att alla är misstänksamma till nya smaker? Även vi vuxna. Av forskning vet man att båda vänja sig vid smak och konsistens kräver att man provar vissa saker flera gånger innan man vant sig och kanske till och med gillar en maträtt. Min Tuva har sedan hon var fem år öppnat upp sig mer för äventyr och är öppen för nya maträtter. Hon har inget emot att prova samma sak flera gånger och gillar hon det inte så är det inget mer med det. Med Sixten är det annorlunda, han har få rätter som han gillar. Han vill inte gärna prova nya saker och fräser och spottar när det inte faller honom i smaken. I barns utveckling är detta naturligt och försök att inte känna någon stress över det. En del av föräldrarollen är enligt mig att låta mina barn prova och lära sig att äta nya saker. Lättare sagt än gjort förstås.

Efter att ha klurat länge med målet att komma ur barnmatsmeny kom jag på “två-veckors-meny Metoden”. Jag skapade en meny som sträckte sig över två veckor där det både fanns rätter som de uppskattade blandat med rätter som jag tyckte de skulle träna på att äta. När de sedan börjar gilla rätten utvidgades antalet nya rätter. Idag har vi fortfarande kvar vissa favoriter som vi blandar med nya favoritrecept men även helt nya maträtter. Under den senaste tiden har vegetariska rätter fått mer utrymme på menyn, detta kräver minst sagt sin träning för barnen.

 

Läs gärna mer om Två-veckors-meny Metoden