Fråga efter bioplast

Producenterna och forskare tittar allt mer på andra sätt att ersätta den plast som är tillverkad av fossilt bränsle. Orsakerna är många men vi vet att våra fossila resurser finns i begränsad mängd på jorden och att miljön och djuren skadas av plasten närvaro och med de gifter som fossil plast frigör.

Bioplast

Biobaserade plaster har uppkommit på marknaden som ett alternativ till bland annat förpackningar och hemelektronik. Bioplasten tillverkas av majs, socker eller cellulosa.  Många av de bioplastpåsar som finns i våra butiker kommer ifrån sockerrör som odlats i Brasilien. Som ett alternativ har svenska skogsindustrin tagit fram ett eget material för att slippa transporten och importen. Plasten kallas för DuraPulp som tas fram av trä. Trät förvandlas till plast genom att den cellulosa som trädet till stor del består av bryts ner till socker som jäser till etanol. Från etanol går det sedan att ta fram eten som används i  den vanliga plastsorten. 

Kolla om det är bioplast

I vårt samhälle idag har vi det svårt att klara oss utan plasten. De flesta produkter vi köper idag kommer förslutet av plast. Detta för att skydda varan från bland annat mögel och smuts. Så utifrån hur världen ser ut idag och fungerar behöver vi något liknande material. Bioplast är därför ett alternativ som kommer att fungerar långsiktigt då materialet utvinns från naturen. En annan fördel är att bioplasten är biologiskt nedbrytbar. Men för det tillhör den inte naturen och skall alltid återvinnas med annan plast.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *