Strandkitet för hår och kropp

Jag har ett klassiskt skandinaviskt hår. Tuna hårstrån som efter ett bad i havet och en dag i solen ser livlöst ut. Men med mitt lilla kitt på tre flaskor ger jag håret näring, lite solskydd och har lösningar för oväntade situationer.

Spraybalsam

Varför göra det själv då det finns att köpa färdigt i affären. Jo, för att det är väldigt enkelt och du kan återanvänder flaskan. Jag är också helt säker på att du har ingredienser hemma för att blanda ditt eget spray.

Ingredienser:

  • 3 dl ljummet vatten
  • 1 msk balsam som passar ditt hår

Blanda vattnet och balsamet i en sprayflaska och skaka om. Jag använder en liten sprayflaska till stranden och resten häller jag i en större flaska som jag har hemma.

Kokosolja

Ett enkelt knep att återfuktat håret är att massera in kokosolja i hårbotten och längs hårets längderna. Låt kokosoljan vara sitta i under dagen på stranden. Spraya på med lite extra underdagen på topparna om det behövs.

Ingredienser:

  • Kokosolja
  • lime eterisk

Kokosoljan är i fast form när den är kall. Så värm önskad mängd en kort stund i micron och häll sedan ner i sprayflaskan. Droppa ner önskad eterisk olja. Jag använda lime för en fräsch lukt. Rekommenderar även att använda sig av lavendel för en lugnande effekt.

Kokosoljan stelnar igen om den blir kall. Men var inte orolig. Väl vid varma dagar på stranden smälter den.

Kokosoljans andra användningsområden

Kokosolja har även bra att ha med sig för andra saker. Den ger bland annat återfuktning till huden och lindrar eventuell solsveda. Kokosoljan sägs även ha ett solskydd på 4 spf. Vilket jag inte vet stämmer. Men hamnar man i nöd så är det alltid något.

Ibland stannar jag kvar på stranden och går direkt till någon restaurang för att äta middag. Då är det alltid trevligt att dra på lite kokosolja på läpparna för lite glans och smörja in eventuella fnasiga händer.

Vitvinsvinäger

Låter lite roligt, men ja. Jag har med mig vitvinsvinäger. Och använder det till flera saker. Bland annat sprayar jag vitvinsvinäger på mitt hår för att motverka mitt skört hår och mot mjäll. Jag sprayar håret och vänta i ungefär 10 minuter och tar sedan ett dopp och skölj ur.

Har du bränt dig och inte ska direkt hem kan du badda kroppen med vitvinsvinäger för att lindra irritationen. Och känner du dig fet i huden efter en dag på stranden kan en liten lätt dusch av vitvinsvinäger hjälpa till att torka ut huden lite..

Men den största anledningen till att jag har med mig vitvinsvinäger är att lindra brännsår av brännmaneter. Vi bor på Malta och ligger vinden på kan det ibland dyka upp en och annan manet. Ibland förekommer det att maneternas tentakler fastnar och med hjälp av vitvinsvinägern dödar det giftet som utsöndras.

Passa på att förbered dina flaskor för snart drar badsäsongen igång.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *