Ett äpple om dagen ger många hälsofördelar

Äpplet har blivit en vardaglig frukt som har hamnat lite i skymundan och används ofta som en utfyllnad i fruktkorgen. Men inte hemma hos oss. Vi går starkt på citatet ”Ett äpple om dagen håller doktorn borta”. Eller är det två äpplen om dagen? Hmm, oavsett en eller två så förser jag alltid mig själv och mina barn med äpple. Till en början var det en känsla av att jag dämpade mitt sockerbegär. Och att min son mår väldigt bra i magen när han äter ett eller ibland två äpplen om dagen. Efter att ha läst olika forskningsrapporter om äpplets hälsofördelar har min känsla visat sig vara rätt.

Äpplets hälsofördelar:

  • Äpplen sänker blodfettet och blodtrycket samt stabiliserar blodsockret. Vilket i sin tur  minskar risken för en rad allvarliga sjukdomar.
  • Äpplen motverkar astma, diarré och förstoppning. Genom innehållet av olösliga fibrer som bland annat stimulera matsmältningen och tarmfunktionen.
  • Äpplen innehåller ämnet flavonoiderna som främst finns i skalet. Detta ämne skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Tips: Prova att göra tunna äppelskivor och blanda dem med russin och rostade hasselnötter. 

De flesta hälsofördelar i äpplet sitter just under skalet så äpplet bör alltid ätas med skal. Då äpplen innehåller spår kemikalier och har vax  på skalet rekommenderas att äta ekologiska äpplen för att få ut maximal hälsoeffekt. När ekologiska äpplen inte finns tillhanda i affären kan äpplena skrubbas lät för att få bort så mycket som möjligt av kemikalier och vax.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *