Här kommer några tips till att fixa bästa födelsedagskalaset för ditt barn.
Första planeringen
Vart ska kalaset vara
Bland det första som behövs bestämmas är vart kalaset ska vara. Som går lite hand i hand med hur mycket tid som man vill lägga ner. Att boka in sig på någon aktivitet löser mycket av planeringen och fixet. Samtidigt som kostnaden kan bli betydligt högre än att ha kalaset hemma. Idag finns det också en mellan väg där kalaset kan vara hemma och samtidigt hyra in andra som kommer och hjälper till med bland annat aktiviteterna. Här är några tips på ställen att ha ett kalas:
- Hemma
- I en eventuell föreningslokal
- Gymnastiksal som kan hyras billigt av kommunen
- I skogen
- Vid pulkabacken
- På en äng eller i en park
- Lekland
Datum
Utgå från barnets födelsedatum och se vilket datumen som ni hittar. Här är några tips på saker att tänka på vid valet av datum:
- Att det finns gott om tid att skicka ut inbjudan och OSA.
- Att eventuellt kolla runt så att inte kalaset är på samma dag som någon annans kalas.
- Att ha tid innan kalaset för fix.
- Att ha tid efter kalaset för städning.
Tiden
Den klassiska tiden är två timmar. Men beroende på barnens ålder skulle jag vid yngre åldrar rekommendera en och en halv timme. Under den tiden får alla aktiviteter och fika plats. Och när barnen börjar bli trötta är det dags att gå hem. Prova! För ofta är det vid de sista 30 minuterna som barnen börjar bli trötta och de uppstår bråk och några blir ledsna. Som förälder är det helt klart tillräckligt med en och halv timme. När barnen sedan har blivit lite äldre, då menar jag runt 10 år, fungerar det helt okej med två timmar.
Tema
Med tema på kalset underlättas bland annat utsmyckningen, idéer för aktiviteter och lekar, vad man ska bjuda på och vad man kan ha i goodiebagen. Här några förslag på teman men idéerna kan vara oändliga:
- Halloween
- Pirat
- Rymden
- Fotboll
- Labyrint (SVT:s barnprogram)
- Disco
- pyjamas
- Super Heroes
Antalet inbjudna
Har hört en tumregel om att antalet barn på kalaset ska vara samma antal som barnet fyller. Alltså vid ett åtta års kalas kan åtta bjudas in. Men det är enligt mina barn helt omöjligt. De vill ju bjuda både kompisar från klassen, kompisar i området och våra kompisars barn. Så här är några andra saker att tänka på inför valet av antal:
- Hur många barn orkar man som föräldrar ta hand om.
- Hur många barn finns det plats för.
- Hur många barn fungerar eventuella aktiviteterna för.
Inbjudningskort
Inbjudningskort
Här kan man verkligen välja nivå från ett sms-utskick till ett hemma pysslat inbjudningskort. Välj nivå själv efter tid och intresse:
- SMS-utskick/mail med text.
- Köpa färdiga inbjudningskort och fylla i information.
- Skicka SMS eller mail med informationsbild.
- Låta barnet rita och skriva själv.
- Pyssla egna inbjudningskort.
TIPS: kolla in min Pintarest sida med enkla och roliga inbjudningskort att fixa själv.
Klädsel
Vissa barn älskar att klä ut sig. Medan andra hellre går i sina vanliga kläder. Skriva gärna på inbjudan vid en eventuell maskerad att det är valfritt. Så att inte någon väljer att inte komma pågrund av klädseln.
Kommer kalaset att ske ute eller ha någon fysisk aktivitet kan det vara bra att vara lite extra tydlig med vilken klädsel som är bäst.
OSA
Lite A och O inför slut planeringen av mat, fika, lekar och goodiebags. Så tänk ut vilket datumet som blir bäst utifrån när vissa saker behöver börja förberedas. Och för att slippa ha alla föräldrar ringande så tycker jag att det är helt okej att ge ut mailen.
Vad ska hända på kalaset
Lekar
Här finns det massvis med olika aktiviteter att hitta på. Min lista kan bli lång. Men ändå det bästa är när lekarna får en röd tråd. Där ena leken leder till till andra där målet är att hitta skatten som är en varsin goodiebag.
- Kasta bollar in eller på något
- Smälla ballonger
- Hinderbana
- Hitta saker som bollar, nycklar, siffror eller bokstäver.
För fler lekar och idéer kicka in på lekarkiv.se Där kan alla möjliga lekar hittas.
Mat och tårta – så enkelt som möjligt.
Mat och fika rekommenderas att anpassas efter vilken tid kalaset är. Vill man ha det enkelt bör kalaset vara efter lunch och innan middagen. Då behövs det ”bara” fixas med fika. Och så behövs det inte finnas sju sorters kakor, bullar och tårta. Oftast har barnen inte tid att äta. De vill helst springa runt och leka. Fundera också på att göra något annat än tårta. För att slippa skiva upp och lägga upp på tallrikar till väntande barn. Muffins med lite dekoration är perfekt. De är bara att dela ut. Smaken går också att hålla enkel vilket gör att det passar många fler. Muffins är också smidigt när det är många barn och det inte finns sittplatser för alla runt bordet. Då blir det lite enklare att servera alla barnen på golvet. Som en inomhus picknick.
När alla barnen kommer har vi som tradition att bjuda på grönsaksstavar och frukt. Som en liten start på kalaset. Grönsakerna och frukten står lägligt framme så barnen själva kan gå fram och ta när de är sugna. Även saft och vatten står framme från början. Passa på att skriva barnens namn på glasen när de frågar om något att dricka första gången. Lovar att det ändå kommer vara svårt att hålla reda på glasen.
Dekoration
Beroende på temat kan man här rocka loss ordentligt. Eller bara köra klassiskt med ballonger och serpentiner. Genom åren har många av de olika dekorationerna sparats. Mina favoriter som kommer fram till varje födelsedag är flaggorna i glada färger. Nu har vi så pass många att de täcker nästan hela tacket över köket och vardagsrummet.
Åter igen tipsar jag om att kolla in Pintarest. Sök på temat som kalaset ska ha så finns det massor med olika förslag på dekorationer. Vissa kan kräva lite planering och fix innan medan andra är enklare.
Goodiebag
Mitt mål är att ge så lite godis som möjligt i påsarna när barnen redan har ätit massa sötsaker. Så jag försöker istället vara kreativ och hitta billiga men roliga små saker. Här är några tips på att fylla påsarna med:
- Studsbollar
- Ballong
- En penna
- Sudd
- En färgglad tejprulle
- Hårsnodd
- Hårspenna
- En bild att färglägga
- Soppbubblor
- En kortlek eller anat littet spel
Tidsplanering
En Två veckor innan kalaset kan det vara bra att sätta sig och göra en planering om när saker och ting ska göras. Börja med en grovplanering med dag för dag. Vilken dag ska mat och annat inhandlas. När ska maten lagas och när ska fikat bakas. Eller när behövs tårtan bokas samt när och vem ska hämta den. Japp, helt plötsligt är det massor med saker som ska göras. Kolla in min tidsplanerings för lite hjälp på vägen:
Helgen innan:
- Pyssla med dekorationer
- Bestämma lekar
- Bestämma mat som ska bjudas på
3 dagar innan:
- Handla maten
- Handla goodiebags
2 dagar innan:
- Baka kakor
- Göra i ordning goodiebags
1 dag innan:
- Baka tårta eller muffins, dekorera den/dem nästa dag.
- Dekorera hemma
- Fixa ordning för lekarna.
Samma dag:
- Plocka undan ömtåliga saker. Lovar att det kan vara bra.
- Göra i ordning de sista dekorationerna
- Dekorera tårtan/muffisarna
- Fixa grönsaksstavar och frukt.
- Blanda saft och ställa upp glas.
- Sätta upp en skylt på dörren så att gästerna vet att de kommit rätt.
Sista minuten:
- Peppa team föräldrarna för ”nu kör vi”