Fundera på materialet vid nästa inköp

Plast fortsätter att vara ett ledande material som väljs vid produktion av nya saker. Trots armen om plastens negativa påverkan på miljöns. Anledningen är bland annat att plast är ett relativt billigt material och dens flexibilitet gör det svårt att ersätta den. Som konsument har du möjlighet att påverka vid val av köp och i framtiden finns det hopp om att andra material kommer att användas.

Titta dig runt omkring och se hur mycket av vår omgivning som består av plast. Många av de saker som finns i våra hem skulle inte behöva vara i plast. Fundera vid nästa inköp på materialet och se om det finns en produkt som istället kan vara av ett annat material.

Förslag på material att välja

Glas

Glas är ett väldigt bra material då det lätt går att återvinna för att tillverka nya flaskor och burkar. Glas tillverkas av sand och innehåller inga kemikalier som kan komma i kontakt maten eller kroppen. Därför är det suveränt att byta ut plastburkarna och plastmatlådorna till glas.

Trä

I sig är trät förnybart, klimatsmart och enkelt att underhålla. Vid dens tillverkning till plankor och liknande kan det skilja sig. Marknaden är ännu inte helt i hamn med att kunna erbjuda ett helt dugligt ekologiskt behandlat material. EU har i jämfört med övriga världen en mer strikt reglering kring vilka kemikalier som får användas vid odling och skogsbruk, tillverkning av plank och föremål. Håll koll på om trät har FSC-markering för att veta att de ekologiska, ekonomiska och sociala perspektiven är uppfyllda.

I mitt hem har jag bland annat dessa förbrukningsvaror i trä: diskborste, soppborste, köksredskap och skärbräda

Bambu

Bambu är ett sorts gräs som växer i tempererade, tropiska och subtropiska klimat. Gräset växer till sin fulla mognad efter tre till fyra år. Till skillnad mot en vanligt träd som växer till full storlek efter ungefär 50 år. Bambu frigör också mer syre än vad träd gör. Detta beror på att bambun har en sådan snabb växthastighet. Vissa bambuarter kan växa en meter per dygn.

Mer än att ersätt det traditionella trät för att göra exempelvis kammar tillverkas textiler. Ur bambun utvinns fibrer som slutligen bilder textil. Under textilens framställan finns det pågående diskussioner om hur det påverkar miljön. Som i många andra fall bör man försäkra sig om att hela produktionsledet sker enligt de regler som finns för att bli miljöklassat.

Metall

Är produkten tillverkad i högkvalitativt rostfritt stål och är fri från beläggningar har du hittat en produkt som inte innehåller några giftiga ämnen. Fördelen med saker i metall eller rostfritt stål är att de håller i evigheter. Hamnar dock metallen i naturen bryts den inte ner och skadar direkt miljön. Återvinn därför alltid genom att lämna in till återvinningscentral.

Idag finns det flera olika produkter i rostfritt stål som är riktigt snygga. Populärast har nog vattenflaska i rostfritt stål blivit.

Silikon

Silikon består av oorganiskt kemiska föreningar och med olika tillsatser kan materialet varar flytande eller fast. Silikon reagerar inte med ämnen i sin omgivning vilket gör det bättre att använda än plast i köksprodukter. Dock bör man vara observant på om silikonet skadas av olika orsaker. Redskapet skall då bytas ut omedelbart för att minska risken för att farliga ämnen frigörs. Går det att välja ett annat material rekommenderas det.

Vid bakning har det blivit populärt att använda silikon i olika redskap. Har själv muffinsformar i silikon för att undvika de traditionella pappersformarna.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *