Säkerhetshyveln minskar miljöpåverkan

De vanligaste rakbladen består av ett till tre vassa metallblad inbäddade i ett plasthölje som sitter eller sätts fast på ett plastskaft. Dessa rakbladshuvud är omöjliga att återvinna då de både består av plast och metall som är svårt att frigöra från varandra och måste slängas i vanliga soppor. De rakblad som består av tre metallblad har mer negativ påverkan på miljön då de gör samma jobb som ett rakblad skulle kunna göra.

Bakterier också lätt att växa på dessa metall och plast hyvlar då de är svåra att få rent från allt hår och hudrester. Så både av hygieniska och miljöaspekten så bör man fundera på andra alternativ till rakning.

Säkerhetshyveln

Ett alternativ är säkerhetshyveln som helt är gjord av metall. Metall är ett miljövänligare alternativ än de i plast då materialet håller längre över tid. Med en öppning på toppen sätts ett rakblad in för användning och med ett blad i rakhyveln minskas åtgången på bladen. Genom att det går att öppna för bladet är det också lätt att göra rent till nästa använd.

När bladet skall bytas är det bara att återvinna tillsammans med andra metallföremål. Jag sparar mina blad i en gammal konservburk för att inte göra mig illa.

Miljövänlig rakning

Fyll upp en skål med varmt vatten. Sätt ner rakhyveln i vattnet medan du använder rakborsten till att löddra upp raktvålen och smörja in exempelvis benet. Börja med en liten bit av benet för att sedan jobba sig vidare med löddret allt eftersom du rakar. Tvätta av rakhyveln mellan dragen i skålens varma vatten. När benet är färdigt är det bara att torka av. Själv rakar jag benen innan jag duschar.

Säkerhetshyvel går att köpa i webbutiker eller hos barberare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *