Tvätta miljövänligt

Klädvård tillhör en stor del av de rutiner vi har i vårt hushåll. Och med rätt rutiner kan det underlätta för miljön samt ge plaggen en längre livslängd.

Tvättplanering:

Lära dina barn redan från början att kläder tvättas i olika temperaturer och delas upp olika färger. Detta för att slippa sortera tvätten inför varje tvättning och riskera att glömma något. Ett tips är att använda sig av olika korgar för varje tvätt. Exempelvis 40 grader vitt, 40 grader mörkt, 60 grader vitt och så vidare.

Tvätta fulla maskiner:

Med en bra tvättplanering får man en snabb överblick över vilken tvätthög som fyller en maskin och på så sätt behövs inte tvättmaskinen gå halvfull.

Dosering av tvättmedel:

Använd alltid rätt dosering av tvättmedlet. Mängden tvättmedel står ofta på paketet eller flaskan. Kolla också på din kommuns hemsida hur hårt vattnet i ditt område är. Mjukt vatten kräver mindre tvättmedel.

Miljömärk tvättmedel:

Välj tvättmedel som är skonsamt för miljön. Märken som exempel Bra Milijöval eller Svanen bidrar till mindre kemikalier till naturen. Naturskyddsföreningens märkning Bra miljöval har högre miljökrav än Svanen så välj hellre det förstnämnda om det finns.

Avstå sköljmedel:

Sköljmedel används bland annat för mjukgörande och få tvätten att lukta gott. Kemikalierna som ger tyget sin mjuka känsla är varken bra för miljön eller för oss människor. Avstå gärna helt från sköljmedel eller ersätt det med vinäger eller ättika. 

Förtvätta inte:

Det är sällan kläderna är så smutsiga att de behöver en förtvätt. Och istället rekommenderas att hantera eventuella fläckar som uppkommit med galtvål. Fördelen med att använda galtvål är att plaggen inte behöver tvättas direkt då den inte innehåller några frätande ämnen.

Låga temperaturer:

Tvätta kläder på 30-40 grader beroende på hur nedsmutsade de är. Sängkläder och handdukar kan tvättas i 60 °C för att kvalster och bakterier ska försvinna.

Tvätta så lite som möjligt:

För att bevara kläderna fina längre rekommenderas att tvätta kläderna mindre frekvent. Försök att vädra kläderna mera och bara ta bort eventuella fläckar istället för att tvätta hela plagget. En del kläder behöver inte tvättas alls utan mår bäst av att vädras, till exempel ull och organiska material.

Slipp dålig lukt i maskinen:

Rengör tvättmaskinens trumma i emellanåt genom att köra en tom maskin på en hög temperatur tillsammans med ättika.

Låt också både luckan till trumman och fack för tvätt- och sköljmedel vara öppna när maskinen inte används. På så sätt undviks att tvättmaskinen börjar lukta illa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *