Virkad matta av gamla kläder och lakan

I mitt fortsatta projekt att komma på alternativ till återbruk av kläder och tyger har jag tittat runt på vad andra har skapat och hitta på. Efter att ha hittat olika virkade saker fick jag lust att prova att virka en matta till min dotter av hennes gamla kläder.

Detta använde jag:

 • Gamla kläder
 • Lakan (för att fylla ut mattan med)
 • Garn
 • En liten virknål
 • En stor virknål
 • Sax

Så här klippte jag ut tygremsor av lakan

 1. Ett lakan är ganska stort att hantera. Så mitt tips är att klippa lakanet i fyra olika delar innan man klipper ut tygremsor.
 2. Klipp sedan ut fyra långa remsor. Titta på bilden för att få ut så långa remsor som möjligt.

Så här klippte jag ut tygremsor av kläder

Byxor

 1. Börja med att klipp bort resår, fållar och andra tjockare kanter.
 2. Klipp byxan i två delar genom att klippa i byxans gren. Jämna till kanterna och lägg ut de två delarna.
 3. Klipp därefter två långa remsor av delarna. Titta på bilden för att få ut längsta möjliga remsa. Beroende på hur stora byxorna är kan det bli flera längder att klippa.

Tröja

 1. Börja med att klippa av resårer och fållar för att få jämnare remsor.
 2. Klipp av armarna och klipp upp dem i sömmarna för att få ett större tygstycke.
 3. Klipp därefter två långa remsor av delarna. Titta på bilden för att få ut längsta möjliga remsor. Beroende på hur stora armarna är kan det bli flera eller färre längder att klippa.
 4. Livet som är kvar klipper du lättast till genom att klippa upp i ena sömmen på sidan och klipp till stycket till en någorlunda rak rektangel.
 5. Klipp därefter ut en långa remsa på samma sätt som jag klippte ut remsor av lakanet.

Virkning av matta

Mattan är virkad med två olika tekniker. En där jag virkade som ”vanligt” med remsorna från lakan. Den andra tekniken använde jag mig av ett garn som jag virkade runt tygremsorna från kläderna.

Börja med att virka 4 luftmaskor av remsorna från lakanet och slut dem till en ring med en smygmaska. Virka därefter 8 fasta maskor runt ringen.

Varv 1: Virka 2 fasta maskor i varje maska så att det blir 16 st maskor.

Varv 2: Öka med att virka 2 fasta maskor i varannan maska varvet runt.

Varv 3: Öka med att virka 2 fasta maskor i var tredje maska varvet runt.

Kommande varv virka med 2 fasta maskor i fjärde, i femte och sjätte maska osv.

Lägg ner mattan på golvet i mellan åt för att kolla att den ligger platt på golvet och inte skålar sig. Ibland kan det behövas lägga till några maskor eller ta bort några. Fick själv göra några justeringar för att få mattan bra.

Efter önskad bredd byter du till att virka fasta maskor med garn runt remsorna från kläderna. Virka 2 fasta maskor i varje maska av ”lakan varvet” runt. Därefter 1 fast maska i varje maska. Här är det viktigt att hålla koll så att mattan inte skålar sig. Virka önskad bredd.

Byt därefter tillbaka till remsorna av lakan och virka i varje maska. Kan behövas hoppa över en för att mattan ska ligga platt. Efter första varvet öka efter X maska beroende på hur många varv du virkat. Fortsätt att varva mellan de olika teknikerna till önskad storlek på mattan.

LYCKA TILL!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *