Panerad portabellosvamp med ungsrostade grönsaker och tryffelbearnaisesås

Funderat på något vegetariskt till helgen. Prova då att byta ut köttbiten mot panerad portabellosvamp. Matigt och med mycket smak äter du för en bättre miljö.

 

Ingredienser för 4 personer:

  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 6 medelstora potatisar
  • 1 färskt broccolihuvud
  • 1/2 dl olivolja
  • 4 stora portabellosvampar
  • 3 ägg
  • ca 1 1/2 dl ströbröd
  • 300g smör
  • 1 schalottenlök
  • 2 1/2 msk äppelcidervinäger
  • 2 + 2 msk torkad dragon
  • 2 msk vatten
  • 4 msk torkad persilja
  • 8 droppar tryffelolja

 

  1. Skala och skär morötterna och palsternackorna i längre stavar. Skölj potatisen och del dem på mitten. Skölj och dela broccolin i mindre bitar. Lägg potatisarna i vatten och resten av grönsakerna i kylen till tillagning.
  2. Hacka schalottenlöken fint. Ställ in i kylen till tillagning.
  3. Vispa upp ett ägg i en skål. Häll ströbröd på en tallrik. Pensla svamparna med ägg på ovansidan och doppa i ströbröd. Se till att det kommer ströbröd även på kanterna. Ställ in i kylen.

  1. Lägg morötterna, palsternackorna och potatisen på en plåt och blanda med olivolja. Ställ in i ugnen. Efter ungefär 20 minuter lägg på broccolin. Låt grönsakerna vara kvar i ca 20 minuter till. Under de sista fem minutrarna kan ugnens varmlufts funktion sättas på för lite mer krispighet.
  2. Värm stekpanna till medelvärme och stek svamparna i olja med undersidan nedåt.
  3. Gör  samtidigt vinägerlagen till bearnaisesåsen med genom att häll den hackade schalottenlöken i en kastrull tillsammans med äppelcidervinäger, vitpeppar, dragon och vatten. Låt koka upp och reducera till att 1/3  återstår.
  4. Smält smöret till bearnaisesåsen och koka upp vatten i en kastrull som ska användas till vattenbad.
  5. Separera äggulan på två ägg och lägg ner dem i en bunke.
  6. Häll vinägerlagen i bunken tillsammans med äggen. Ställ bunken över kastrullen där det kokande vattnet är (vattenbad) och vispa äggen och vinägerlagen tills att det tjocknar.
  7. Ta av bunken från vattenbadet och droppa ner smöret under vispning. Om det blir för tjockt kan vatten tillsättas.
  8. Smak sätt såsen med persilja, dragon, salt och peppar. Droppa gärna ner tryffelolja i såsen om så önskas.
  9. Lägg den stekta svampen på en plåt med ovansidan uppåt. Ställ svampen ovanför grönsakerna och så att svampenarnas topp får färg och blir krispiga.
  10. Servera den panerade portabellosvampen med ungsngrönsakerna och tryffelbearnaisesåsen.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *