Banen är en mångfaldig frukt som går att använda till mycket. Den älskas av många tränings freaks att äta både innan och efter träningen. I köket uppskattas banan som ett naturligt sötningsmedel som utöver att utesluta socker även kan utesluta smör och olja vid bakning. Föräldrar har ofta en banan i väskan för att mätta plötsligt hungriga barn som ännu inte fått sina tänder.
Frysa in
Med sitt innehåll av näringsämnena vitamin B6, mangan, vitamin C, kalium, magnesium, riboflavin, niacin, vitamin A och järn samt kostfibrer är det inte så konstigt att den är så älskad av många. Tyvärr blir banan snabbt övermogen och inte alltid så rolig att äta som den är.
Istället för att slänga övermogna bananerna rekommenderas att skiva upp dem i mindre bitar och frys in dem i frysen. Vissa fördrar att frysa in dem styckvis för att sedan lägga ner dem i en gemensam bunke. Eller så läggs bitarna ner i en bunke på en gång och vid användning knackar man på bitarna lite så trillar de isär.