Smoothie VS juice

Smoothie är ett bra mellis alternativ för att få i sig behövliga näringsämnen på ett lite roligare sätt. Där smoothien kan fyllas med massa hemliga nyttigheter kombinerat med de som du och dina barnen gillar. Bär uppskattas ofta av alla barn men inte av plånboken. Så därför köper jag alltid frysta bär som är betydligt billigare. Och det är ju också är välkänt idag att frysta grönsaker, frukter och bär håller bättre näringsämnena kvar än färska då frysprocessen sker i nära anslutning till skörd.

Färskpressad juice har blivit en riktigt hitt de senaste åren genom att ha egen råsaftcentrifug hemma. Där allt från spenat till morötter och äpplen pressas till fantastiskt goda juicer med massa bra näringsämnen. Men hur nyttig är egentligen smoothien och den färskpressade juicen? Åsikterna går som vanligt isär beroende på hur man vänder och vrider på det.

Tips: En bra bas till smoothie är bananer med sitt höga innehåll av mättande näringsämnen.

Fruktos och fibrer

I diskussioner och åsikterna kring smoothien och juicerna pratas det om den mängd fruktos man får i sig av att dricka dessa drycker. Fruktosen är ett sötningsmedel som har framställts från frukt sedan 70-talet och används i bland annat, godis, glass, kakor, läsk och andra likande sötsaker. Den mängd fruktos som tillsätts i dessa produkter är betydligt högre än den mängd som vi får i oss av frukten. Så problemet är inte mängden fruktosen vi får i oss från en smoothie eller en  juicen utan av alla godsaker som vi frestas av att äta.

Tips: Boosta din smoothie eller juice med ingefära för att bland annat undvika förkylningar.

Fibrer är bland annat viktigt för vårt matsmältningssystem med allt från saliv till tarmfunktion. Vid användning av råsaftcentrifug filtreras allt fruktkött bort. I smoothien bevaras allt fruktkött vilket innebär att större mängd fibrer finns kvar. Vilket i sin tur också höjer blodsockret långsammare än juicen.

Tips: För att enkelt få ner bra magfibrer i smoothien kan äppelbitar användas.

Beroende på vad du använder i din smoothie eller juice påverkas det så klart näringsinnehållet. För att vara 100% säker på att inget extra fruktos har tillsatts bör man så klart göra sin egna smoothie och juice. Men ibland, så klart, får man inte till det och behöver köpa en färdig så bör man kolla innehållsförteckningen.

Tips: Häll i lite Aloe Vera i smoothien eller juicen för att få vinning av dens hälsoeffekter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *