Häng med i trenden och använd menskopp

Va inte rädd för något nytt. Häng med i trenden och börja använd menskopp. Ett mensskydd som är gjort i silicon som är godkänd för medicinskt bruk. Menskoppen är miljövänlig då du bland annat återanvänder den. Vilket också gör den billigare än engångsskydd. I jämförelse med tampongen som torkare ut slemhinnorna bevarar menskoppen slemhinnans naturliga fuktighet och minskar risken till att bakterier stannar kvar.

Så funkar menskoppen

Menskoppen har en trattliknande form med en ”pigg” nedan för att lättare få tag i den vid uttagningen. För att föra in menskoppen finns det det olika vikningstekniker. Menskoppen ska sitta under livmodertappen där mensblödningen kommer ut. Eftersom vi alla ser olika ut sitter livmodertappen olika högt hos alla.

Skötsel av menskoppen

Inför första användningen skall menskoppen kokas i ungefär 20 minuter. Under mens sköljs koppen under kallt vatten för att direkt användas igen. Förvara menskoppen i den medföljande påsen mellan mensen för att minska att bakterier sätter sig på koppen.

Inför varje mens kokas koppen igen i ungefär 20 minuter för att ta bort alla bakterier. Ett tips är att innan kokning skölja koppen under kallt vatten för att ta bort eventuella rester av blod.

Få in snitsen

Har själv använt menskopp ett tag. För mig tog det några gånger innan jag fick till en bra insättnings teknik och fick den att hamna på rätt plats. När den väl hamnar på plats stör den mig inte. Låt det ta tid och ge inte upp. Jag tycker att det är värt besväret.

För lite rolig inspiration läs gärna om Lisa Näs test av menskopp på Amelia.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *