Hur ska man salta

I många recept står det att man avslutar matlagningen med att salta och peppra. Råvaran har då kommit till sin slutfas och blandats med de olika smakerna och du själv kan bestämma hur salt du vill att maten ska vara. Vid mindre barn i familjen rekommenderas att inte göra den sista saltaningen och istället låta vuxna  salta själva i efterhand.

Läste någonstans att en kok hade tipsat om att välja bergssalt till landdjur och havssalt till fisk och skaldjur. Det kan vara ett bra riktmärke om vilket sorts salt som är bäst att användas. Utöver att salta maten i efterhand har saltet vissa egenskaper som förgyller våra råvaror på olika sätt. Beroende på råvara kan saltet användas vid olika tidpunkter för att både lyfta smaken och förbättra konsistensen.

Kött

Stekning

Klappa in salt i köttet ungefär 15 minuter före stekningen och se hur köttsaften dras ut ur köttet. Vätskan som dras ut är den vätska som annars försvinner vid stekning och saltet gör i stället görs att mer vätska stannar kvar i köttet. Torka av ytan innan köttet läggs ner i stekpannan för att inte vätskan ska sänka temperaturen i pannan. Tänk också på vilken sorts salt du använder. Finkornigt salt drar inte ut vätskan utan det behöver vara en saltsort som är grovkornigt. Här är exempelvis koshersalt bra att använda.

Gryta

Vid tillagning av gryta bör köttet först stekas enligt rekommendation från ovan. Därefter bör saltning avvaktas till att grytan är färdig. Anledningen är att vätskan reduceras och salthalten ökar och risken är att det blir för salt.

Fågel

Har du en helkyckling som ska grillas eller ugnsstekas blir den perfekt genom att låta den rimmas över natten. Kycklingfiléer blir bäst av att bara saltas precis innan tillagning för att inte dra ut för mycket vätska.

Rimma menas med att koka upp vatten med salt och eventuella kryddor. Efter att vätskan svalnat läggs köttet, fågel eller fisk ned. Genom att rimma trängs smakerna in i köttet och upplevs saftigare. 

Fisk

Salta fiskens i god tid innan tillagning så hinner saltet tränga in. Det är ett enkelt sätt att få fisken smakrik och fastare i köttet. För att få vitare och härligare konsistens på kokt fisk så kan du använda dig av den ovannämnda tekniken genom att rimma fisken. Fisk behöver inte ligga i saltvattnet lika länge som kött och kyckling. Det räcker med ungefär 20 minuter.

Pasta

Koka upp vatten och lägg i saltet när vattnet har kokat upp. Detta för att spara tid. För att få en bra saltvatten mängd finns en liten regel som lyder 10-100-1000. Vilket innebär att 10 gram salt, 100 gram pasta och 1000 cl vatten.

Grönsaker

Kokta

Ta ungefär 1/2 msk salt per liter vatten och lägg ner grönsakerna i kokande vatten och låt sedan kokas al Dente.

I ugn

Förbered grönsakerna i önskad storlek. Häll på olivolja och välj om du vill salta nu eller efter att grönsakerna varit i ugnen. Föredrar själv att salta efter för att bevara vätskan i grönsakerna och minnimera saltet till mina barn.

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *