Barn och salt

Oavsett dina barna ålder är det bra att så länge som möjligt vara sparsam med saltet för att inte vänja deras smaklökar med för mycket.

0 till 1 år

För barn upp till ett år är rekommendationen från livsmedelsverket att inte tillsätta salt i maten. Hur vida orsaken är att barnen inte klarar av det är delat. Där det finns de läkare som menar att det inte alls är farligt för barnen med salt då prematurbarn på neonatalavdelningarna får koksaltlösning. Men det som alla är eniga om är att ändå hålla ner saltet för att inte vänja baren vid för hög salthalt. Vill du laga din egen mat och ändå få till en bra smak finns det idag saltfria buljonger att köpa. Eller utav rotfrukter och andra grönsaker som finns hemma kan man lätt koka en egen buljong.

1 år och uppåt

Efter ett års ålder anser livsmedelsverket att en viss mängd salt i maten är helt okej. Men att ändå vara restriktiv med saltet. Fundera på när och hur maten saltas i matlagningen för att minska på saltningen. Till exempel kan den sista avsmaknings saltningen undvikas för att låta föräldrarna salta själva. Titta också på vilket typ av salt du använder för att även tillsätta hälsosamma mineraler samtidigt som du saltar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *