Funderat på något vegetariskt till helgen. Prova då att byta ut köttbiten mot panerad portabellosvamp. Matigt och med mycket smak äter du för en bättre miljö.
Ingredienser för 4 personer:
- 3 morötter
- 3 palsternackor
- 6 medelstora potatisar
- 1 färskt broccolihuvud
- 1/2 dl olivolja
- 4 stora portabellosvampar
- 3 ägg
- ca 1 1/2 dl ströbröd
- 300g smör
- 1 schalottenlök
- 2 1/2 msk äppelcidervinäger
- 2 + 2 msk torkad dragon
- 2 msk vatten
- 4 msk torkad persilja
- 8 droppar tryffelolja
- Skala och skär morötterna och palsternackorna i längre stavar. Skölj potatisen och del dem på mitten. Skölj och dela broccolin i mindre bitar. Lägg potatisarna i vatten och resten av grönsakerna i kylen till tillagning.
- Hacka schalottenlöken fint. Ställ in i kylen till tillagning.
- Vispa upp ett ägg i en skål. Häll ströbröd på en tallrik. Pensla svamparna med ägg på ovansidan och doppa i ströbröd. Se till att det kommer ströbröd även på kanterna. Ställ in i kylen.
- Lägg morötterna, palsternackorna och potatisen på en plåt och blanda med olivolja. Ställ in i ugnen. Efter ungefär 20 minuter lägg på broccolin. Låt grönsakerna vara kvar i ca 20 minuter till. Under de sista fem minutrarna kan ugnens varmlufts funktion sättas på för lite mer krispighet.
- Värm stekpanna till medelvärme och stek svamparna i olja med undersidan nedåt.
- Gör samtidigt vinägerlagen till bearnaisesåsen med genom att häll den hackade schalottenlöken i en kastrull tillsammans med äppelcidervinäger, vitpeppar, dragon och vatten. Låt koka upp och reducera till att 1/3 återstår.
- Smält smöret till bearnaisesåsen och koka upp vatten i en kastrull som ska användas till vattenbad.
- Separera äggulan på två ägg och lägg ner dem i en bunke.
- Häll vinägerlagen i bunken tillsammans med äggen. Ställ bunken över kastrullen där det kokande vattnet är (vattenbad) och vispa äggen och vinägerlagen tills att det tjocknar.
- Ta av bunken från vattenbadet och droppa ner smöret under vispning. Om det blir för tjockt kan vatten tillsättas.
- Smak sätt såsen med persilja, dragon, salt och peppar. Droppa gärna ner tryffelolja i såsen om så önskas.
- Lägg den stekta svampen på en plåt med ovansidan uppåt. Ställ svampen ovanför grönsakerna och så att svampenarnas topp får färg och blir krispiga.
- Servera den panerade portabellosvampen med ungsngrönsakerna och tryffelbearnaisesåsen.