Poppa popcorn i en kastrull och rädda miljön

Popcorn är super snackset. De är fullproppade med obearbetad fullkorn som innehåller järn, kalium, magnesium och fenoler. Även antioxidanter finns i popcorn som minskar upptaget av kolesterol och minskar risken för cancer. Och pricken över i är att popcorn innehåller få kalorier. Men….

Se upp för micropopcorn

Farliga ämnen

Micropopcorn innehåller farliga ämnen så som PFAS som vid högre halter är direkt skadliga för oss människor och miljön. Ämnena som omfattar PFAS används för att stöta bort fett och smuts och bryts inte ner i naturen. Vilket leder till att samlas i naturen och i sin tur leder till att det hamnar i vår mat.  Så att äta micropopcorn ibland är alltså inte jättefarligt men det är väldigt onödigt att PFAS finns i förpackningen som kan komma ut i naturen. Livsmedelsverket har börjat ställe högre krav men gör det som du kan som konsument.

Minska sopberget

Använda inte heller micropopcorn för de onödiga sopporna som blir med plastförpackningen och själva micropåsen. Det kanske kan ses som något litet men det lilla kan ge stor förändring på det stora hela. Popcorn har  också lång hållbarhet vilket gör att de kan förvaras i lufttät behåller tills at de ska användas och inte behövs slängas i första taget.

Popa popcorn i kastrull

Så enkelt!

  • 2 msk olja
  • 1 dl popcorn
  • salt
  1. Häll i olja och popcorn i en kastrull och sätt på värmen.
  2. I samband med att det börjar poppa kan värmen stängas av för att undvika att popcorna brännsvid.
  3. Strö över salt efter att popcorna har poppat färdig och skaka om.
  4. Häll upp i en skål och servera.

 

Popcorn till barn

Vid servering till mindre barn är det viktigt att veta att popcornkärnor är hårda och om barnen får ner dem i luftstrupen kan de fastna och ha kvävande effekt. Serverar naturella popcorn till mina barn och som vid alla andra tillfällen måste de sitta ner när de äter popcorn. Tänkt på att barn mår bra av att äta fullkorn men barn under fyra år kan för mycket fibrer ge lös mage.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *