Detta är ett vegetariskt recept med friterad blomkål där friteringen ger en lyxigare känsla. Och var inte rädd för att fritera. Jag lover att det är super enkelt.
Ingredienser för 4 personer:
800g blomkål
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 1/2 dl vatten
1 äggvita
1dl krossade tomater
1 vitlök
3msk japansk soja
2msk risvinäger
1 cm ingefära
1 tsk honung
ca 1dl matolja
Ris
Färsk koriander
Skölj blomkålen och dela den i mindre buketter. Dela gärna till små buketter för att göra det roligare för barnen att äta.
Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och vatten i en bunke.
Vispa upp äggvitan till ett hårt skum och blanda ner i smeten.
Lägg ner blomkålsbuketterna i smeten och blanda om tills att alla buketter är täckta av smeten.
Mix krossade tomater, vitlök, soja, risvinäger, ingefära, honung till en slät sås.
Förvara blomkålen och såsen i kylen fram till tillagning.
Koka riset enligt anvisning på paketet.
Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull (ha inte fläkten ifall oljan tar eld) till 180 grader.
Värm på såsen och luten den sjuda medan blomkålen och riset blir klart.
Fritera några blomkålsbuketterna i taget tills att du fått en ljusbrun yta. Ta sedan upp och låt rinna av på hushållspapper/duk.
Servera den friterade blomkålen tillsammans med riset, såsen och strö över färsk koriander.