Ugnsbakad lax med romsås

Detta klassiska laxrecept med romsås och kokt potatis är enligt mig alltid lika gott. Det är också enkelt och går snabbt att göra, vilket passar perfekt till vardagskvällar.

Ingredienser för 4 personer:

  • Ca 800g potatis
  • 1 knippe dill
  • Ca 500g laxfilé 
  • 1tsk torkad timjan
  • 1 citron
  • 140g rom
  • 1 knippe gräslök
  • 2dl yoghurt (eller soja yoghurt)
  • 3msk majonnäs 
  • 1 vitlök 
  • Ca 200g haricots verts 
  • 1msk olivolja
  • Salt och peppar
  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Skölj potatisen och koka tillsammans med dill och salt. 
  3. Lägg laxfilén i en ugnsform. Häll över timjan, salt och peppar Skiva citronen i skivor och lägg ovanpå fisken. Ställ fisken i ugnen i ungefär 25 min (tiden kan variera beroende på tjockleken). 
  4. Blanda ihop rom, hackad dill, youghurt och majonnäs till en sås. Smaka av med salt och peppar. 
  5. Värm på en stekpanna och häll i olivolja och pressa ner vitlöken. Stek haricots verts i vitlöksoljan i ungefär 3 min och avsluta med att salta. 
  6. Servera laxen med kokt potatis, sås och haricots verts. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *