Detta klassiska laxrecept med romsås och kokt potatis är enligt mig alltid lika gott. Det är också enkelt och går snabbt att göra, vilket passar perfekt till vardagskvällar.
Ingredienser för 4 personer:
- Ca 800g potatis
- 1 knippe dill
- Ca 500g laxfilé
- 1tsk torkad timjan
- 1 citron
- 140g rom
- 1 knippe gräslök
- 2dl yoghurt (eller soja yoghurt)
- 3msk majonnäs
- 1 vitlök
- Ca 200g haricots verts
- 1msk olivolja
- Salt och peppar
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skölj potatisen och koka tillsammans med dill och salt.
- Lägg laxfilén i en ugnsform. Häll över timjan, salt och peppar Skiva citronen i skivor och lägg ovanpå fisken. Ställ fisken i ugnen i ungefär 25 min (tiden kan variera beroende på tjockleken).
- Blanda ihop rom, hackad dill, youghurt och majonnäs till en sås. Smaka av med salt och peppar.
- Värm på en stekpanna och häll i olivolja och pressa ner vitlöken. Stek haricots verts i vitlöksoljan i ungefär 3 min och avsluta med att salta.
- Servera laxen med kokt potatis, sås och haricots verts.