Det finns hur många olika sorters salt som helst att välja på. Några anser sig vara bättre för hälsan och andra vara den perfekta smak höjaren. Här kommer kort om de vanligaste saltsorterna:
Bordssalt
Vanliga bordssalt kommer från saltgruvor och består till 97,5 procent av natriumklorid. Innan saltet når butikerna har det genomgått omfattande bearbetningar och tagit bort många av de mineraler som är bra för hälsan. Sedan 1900-talet har jod tillsats i saltet efter att forskning påvisat att jod kunde bota och motverka struma som var vanlig sjukdom på den tiden. Jod anses hjälpa till att behålla normal ämnesomsättning, ha god påverkan på nervfunktion och den kognitiv förmågan. Utöver att det ät tillsatt i det raffinerade saltet finns det naturligt i bland annat fisk, skaldjur och ägg. Beroende på vart korna betar innehåller mjölken en varierande mängd jod. Den mängden som finns i mjölken anses idag vara obefintlig. För att garantera att man får i sig jod rekommenderar livsmedelsverket att man använder sig av joderat salt.
Prova gärna att göra trolldeg där bordssalt används.
Havssalt
Människan har använt havsvatten i urminnes tider för att koka och laga mat. Idag utvinns havssaltet genom avdunstning från havsvatten och därefter tas det hand om i olika industriella processer. I sin naturliga form innehåller havssaltet 86 procent natriumklorid och av resterande procenten finns andra viktiga grundämnen för vår kropp som magnesium, kalcium, selenium och järn. När saltet har bevarats med dessa näringsämnen kallas det oraffinerat salt och sägs bidra till en fylligare smak än jämförelse med raffinerat salt.
Det finns risk att havssaltet är raffinerat där alla mineraler under produktionen tagits bort. Raffinerat havssalt har samma procentsats av natriumklorid som bordssalt (97,5%). Så om det ska finnas någon vits med att köpa havssalt och tro att man valt ett nyttigare alternativ gäller det att ha koll på att det är oraffinerat. Ett tips för att veta om ditt havssalt är oraffinerat är att oraffinerat salt är fuktigare då koncentrationen av natriumklorid är lägre.
Himalayasalt
Himalayasalt är ett bergsalt som bryts i områdena kring Himalaya. Saltet innehåller många naturliga mineraler som bland annat kalcium, magnesium, kalium, fosfor, koppar, zink och en låg halt av jod. Himalaysaltet är väl diskuterat där det finns de som anser att saltet hjälper till att reglera vätskenivån i kroppen, reglera blodtrycket och förbättrar näringsupptag i tarmarna. Medan andra anser att mineralerna i himalayasaltet har för låga värden för att kunna ha sådan hälsopåverkan som påstås.
Örtsalt
Örtsaltets stora märken Herbamare och Trocomare känner kanske många igen. Saltet består av en kombination av oraffinerat havssalt, grönsaker och örter. Utifrån användningen av oraffinerat havssalt finns många mineraler som nämnts ovan samt att med de tillsatta örterna tillkommer med flera bra ämnen. Genom att örtsaltet även har tillsatts havsväxten kelp som naturligt innehåller jod får man i sig det viktiga ämnet för att motverka eventuella sköldkörtelsjukdomar. Örtsalt rekommenderas att använda som bordskrydda men passar också bra att använda i bland annat såser, ris och salladsdressing. Vid behov av att minska mängden salt är örtsaltet ett bra alternativ.