Vad ska man göra med gamla kläder

Allt mer pratas det om klädernas miljöpåverkan. Där produktionen av tyger och kläder kräver stora miljöresurser. Och för framtiden behöver vi därför börja se över våra köp och börja återanvända våra kläder och tyger. Men hur?

Här är några enkla och några lite mer avancerade förslag till att ge kläder och tyger en längre livslängd.

  • Färgning av kläder är ett enkelt alternativ till att förlänga våra kläders livslängd. Tyvärr är den svart färgen den giftigaste och det är just de svarta kläderna som tappar mest i färgen. Men jag tänker ändå att i jämförelse med att slänga de svarta kläderna och att färga måste ändå vara bättre för miljön. Nästa steg för mig är att prova att färga med växter. Ska läsa på lite mer och återkommer med något roligt projekt.

  • Laga kläderna  istället för att slänga är också en super enkel sak att göra för att ha kläderna längre. Har man som jag ingen symaskin kan man alltid bjuda in sig själv till en kompis eller förälder som har en. Super mysigt och praktiskt inte sant. När det är lite mer avancerade lagningar eller pågrund av tidsbrist lämnar jag in kläder till en skräddare. Skor och väskor lämnar jag alltid in till skomakare. Mina väskor har ofta en förmåga att gå sönder i dragkedjan. Och när jag hämtat ut de lagade skorna eller väskorna känns de ofta som nya. Troligtvis för att jag inte har använt dem på länge.

  • Tvätta inte kläderna för ofta för att spara på materialet. Vädra eller tvätta bara bort den fläcken som blivit på plagget. Läs gärna tips på hur du tvättar för en mer hållbar miljö på ”tvätta miljövänligt”.

  • Ge gärna bort kläder som blivit försmå eller inte faller dig i smaken längre. Vänner blir ofta glada om man frågar dem om de vill ha nya kläder. Eller så finns det olika organisationer som har in samlingar av kläder.

  • Sälja kläder på loppis. Barnkläder som är urvuxna är extra populärt på loppisar. Dyrare kläder som jackor och vinterkläder är också åtråvärda. Och varför inte kolla själv om det finns något plagg som du behöver.

  • Återvinning av kläder har börjat komma. Än finns det inte kläder som innehåller återvunnen textil. Men tekniken går framåt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *