Medelhavs fiskgratäng

En mustig gratäng som jag ofta förbereder så att när jag kommer hem är det bara att ställa in den i ugnen och som ger mig mer till till annat (tvätt, läxläsning och disk). För att vid middagsbordet ge mig en chans att längta till varma kvällar i medelhavet.

  • 900g potatis
  • 1 till 2 ägg
  • 2 dl sojagrädde
  • 3 msk smör
  • 1 lök
  • 1 msk olivolja
  • 1 burk krossade tomater
  • Örter (basilika och timjan gillar jag)
  • 600g laxfilé
  • ungefär 20st Kalamata oliver (utan kärnor)
  • 1 paket fetaost (kan uteslutas för att få helt mjölkfri)
  • Salt och peppar
  1. Skala och koka potatisen.
  2. Medan potatisen kokar förbered tomatsåsen: hacka löken och stek den i olivolja. Häll på krossade tomater, örter, salta och peppra. Låt sjuda en liten stund och låt svalna (om gratängen skall ställas in i ugnen direkt behöver såsen inte svalna).
  3. Potatismoset: pressa eller stampa de kokta potatisarna i en skål. Blanda snabbt ner ägg, grädde och smör. Rör inte för mycket.
  4. Klicka ut potatismoset i en ugnsform. Lägg laxen i mitten, salta och peppra och häll över tomatsåsen. Toppa med oliver och smulad fetaost.
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gratinera gratängen i ungefär 25 minuter, tills att laxen är klar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *