Sommaren är på intåg och grillarna börjar tas fram. Grillad kyckling är ofta en favorit men kan ibland upplevas svår då köttet lätt blir tort. Ett bra knep är att använda hela bitar som kycklinglår eller kycklingben. Benen hjälper till att få köttet saftigare. Det tar lite längre tid att få helt genomstekt men det är det värt.
Rätten är lätt att anpassa till barnen i familjen. Jalapeño kan vara lite för starkt och istället kan du göra någon enklare smörblandning eller helt enkelt bara smör.
Ingredienser för 4 personer:
- 10 stycken kycklinglår (någon kanske äter tre och någon annan två)
- 1/2 dl olja
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk soja
- salt och peppar
- 150g smör (använd det smör som passar eran familj, vi kör mjölkfritt)
- 3/4 dl hakad jalapeño
- 1 lime
- 600g potatis
- 3 majskorvar
- Börja med att ta fram smöret och låt det mjukna.
- Gör sedan marinaden till kycklingbenen. Blanda olja, soja och pressa ner en vitlöksklyfta i en stor skål eller ugnsform. Salta och peppra.
- Lägg ner kycklingbenen i marinaden och blanda om så att marinaden kommer på alla kycklingbenen. Förvara kycklingbenen i kylen med beewaxduk över. Ta fram 10 minuter innan grillning.
- Lägg det mjuka smöret i en skål. Haka jalapeño till små bitar och lägg ner i smöret. Riv zesten av limen och lägg ner i skålan. Blanda om och smaka av med salt och peppar. Täck smöret med beewaxduk och ställ in i kylen.
- Sätt på ugnen på 225 grader och tänd på grillen.
- Skölj av potatisen eller skala den. Skär potatisen i klyftor. Lägg potatisen på en plåt och ringla över olja. Ställ in potatisen samtidigt som du lägger på kycklingbenen på grillen. Under de sista 5 minuterna för potatisen i ugnen ändra till varmluftläge för att få en krispigare yta på potatisen.
- Grilla kycklingbenen och majsen.
- Servera Kycklingbenen, majsen och potatisen tillsammans med jalapeñosmöret.