Detta är en variant av en mjölkfri Laxpesto. Receptet blir lite krångligare då du behöver göra en variant av pesto då det inte finns mjölkfri (jag har då inte hittat det). Men helt klart värt de extra fem minutrarna.
Ingredienser för 4 personer:
- 1 näve basilikablad
- 50g pinjenötter
- olivolja
- 1 citron
- 500g körsbärstomater
- 1 lök
- 1 dl kapris
- 10 sardeller
- 3/4 färska örter
- 450g lax
- 800g potatis
- 3 msk smör (välj smör som passar familjens behov)
- vitlök
- salt och peppar
- Började med att göra basilikaröran genom att mortla basilika och pinjenötter till en smet som har kvar lite bitar av nötterna.
- Blanda ner saften av en halv citron och 1 msk olivolja. Smaka av med salt och peppar. Förbereds maten kan röran ställas in i kylen med beewaxduk fram till användning.
- Förbered därefter tomatröran. Hacka körsbärstomaterna till små bitar och lägg i en skål.
- Finhacka kaprisen, sardellerna och örterna. Lägg ner i skålen tillsammans med tomaterna.
- Pressa ner saften av en halv citron och häll på 2 msk olivolja. Blanda om och förvara i kylen med beewaxduk över fram till servering.
- Sätt på 225 ugnen.
- Skölj eller skala potatisen och skiva dem i tunna skivor.
- Lägg potatisen i en ugnssäker form och klicka ut smör och pressa över vitlök. Ställ in i ugnen i 30 till 40 minuter.
- Värm på en stekpanna till medelvärme.
- Täck över laxen med basilikaröran och stek laxen med olivolja. Sänk temperaturen på platten efter en stund och täck över pannan med ett lock för att bevara värmen.
- När laxen och potatisen är klar serveras de tillsammans med tomatröran.
Om inte rätten ska förberedas rekommenderas att sätta på ugnen och börja med potatisen. Därefter göra besilikaröran och lägga ner laxen i stekpannan. Medan potatisen och laxen blir klar kan tomatröran göras.