Laxburgare

En fiskburgare som smakar ännu godare med salladsblad istället för hamburgebröd. Tsatsikin tillsammans fiskburgarna är magiskt. Detta är ett recept som måste provas. Vid ont om tid går det att förbereda till att potatisen ska in ugnen och steka burgarna. Funkar som lunchlåda dagen efter.

Ingredienser 4 personer:

  • 400g lax
  • Timjan efter smak
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 msk matlagningsgrädde (vid frys lax 1 msk)
  • 1/2 paprika
  • 100g fetaost
  • Isbergssallad
  • Lök
  • Tomat
  • Gurka
  • Turkisk yoghurt
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • Salt och peppar
  • Potatis

  1. Börja med att riva gurkan till tsatsikin. Lägg den rivna gurkan i en finmaskig sil för att låta vattnet rinna av. Vanligtvis kan man lägga hushållspapper i botten som suger upp vattnet. Undvik gärna det för att spara på miljön. Salta den rivna gurkan medan vätskan rinner ur. Saltet drar ut vattnet.
  2. Skölj och klyfta potatisen. Lägg klyftorna i vatten för att de inte ska bli bruna.
  3. Dela laxen i mindre bitar och lägger ned i en matberedare tillsammans med deijonsenap, potatismjöl, timjan, och matlagningsgrädden. Kör matberedaren hastigt.
  4. Dela fetaosten och paprikan och lägg ner i matberedaren tillsammans med laxen. Kör matberedaren hastigt igen.
  5. Täck över laxen med beewaxduk och ställ in i kylen.
  6. Dela salladen till stora blad och skölj av. Skiva löken och tomaterna. Lägg på ett gemensamt fatt och täcköver med beewaxduk innan det ställs in i kylen.
  7. Pressa ner vitlök i yoghurten. Krama ut det sista vattnet ur rivna gurkan och blanda med yoghurten. Salta och peppra och häll till sist över lite olivolja på toppen. Förvara med beewaxduk i kylen.

  1. Stoppa in oljad klyftpotatisen i 225 grader på över och under värme. När potatisen blivit mjuk byt till varmluft för att få en krispigare yta.
  2. Forma fiskburgarna till önskad storlek i takt med stekning. Tips är att göra dem lite mindre för att hålla ihop dem lättare. Stek burgarna på svag värme för att få dem genomstekta.
  3. Servera och njut.

 

Om du inte förbereder maten rekommenderas att stoppa in potatisen i ugnen efter den är klyftad. Samt att börja steka burgarna efter att smeten är klar. För att samtidigt som man steker fixa grönsakerna och göra klart tsatsikin. Effektivt och bra.

 

”Inte gått!”

 

 

 

 

”Nja…..”

 

 

 

 

”Magiskt, bästa fiskburgaren”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *