Texten får inte riktigt rätten att verka så god som den är. Avokadon med kaprisen och det syrliga crispet ger fisken en bra smak. Passa på att laga denna rätt från oktober till april då den ekologiska avokadon kommer nerifrån syd Europa.
Ingredienser för 4 personer:
- 1 dl ströbröd
- olivolja
- 1 citron
- 1 vitlök
- 1 tsk timjan
- 3 avokadon
- 3 små salladslök
- 1 chilifrukt
- 100g kapris
- 400 g torskfilé
- salt och peppar
- Ris
- Värm en stekpanna och häll ner ungefär 1 msk olivolja med ströbröd, citronskal, timjan och pressad vitlök. Bryn på och häll upp i en skål.
- Hacka salladslöken och chilifrukten fint. Lägg ner i en skål tillsammans med tärnad avokado och kapris. Pressa över citronsaft och 1 msk olivolja och rör om. Ställ in i kylen till servering med en avokadokärna på toppen och övertäckt med beewaxduk.
- Salta fisken och låt stå en stund medan ugnen värms till 150 grader. Låt fisken stå i ugnen i ungefär 20 minuter.
- Koka riset. Gärna med gurkmejram.
- Ta ut fisken och strö över det styrliga crispet eller servera det på sidan tillsammans med avokadoröran och riset.