Detta är enligt mig sommarens godaste grillrecept och beroende på vad som finns i fiskaffären kan fisksorterna variera.
Ingredienser för 4 personer:
- 800g potatis
- En knippe dill
- 300g laxfilé
- 300g marulk
- 8 st kungsräkor
- 1 citron
- 1 rödlök
- 1 paprika
- 12st körsbärstomater
- 2st vitlöksklyftor
- 1/2 lime
- 2 äggulor
- 2 1/2 dl neutral olja
- 1/2g saffran
- Havssalt och peppar
- Koka potatisen tillsammans med dill och salt.
- Salta fisken.
- Skala, skölj och dela grönsakerna. Löken bör vara i mindre bitar då den tar längre tid att bli färdig.
- Skiva fisken i lika stora tärningar.
- Olja in grillspetten om de är av metal. Varva grönsaker, fisk och kungsräkor på spetten.
- Gör därefter saffransaioli: Lägg ner äggulorna i en bunke och droppa ner oljan samtidigt som du vispar. Ett tipsa är att äggen och oljan ska ha samma temperatur.
- Pressa ner vitlöken och saften från limen.
- Mortla saffranet med lite havssalt salt och häll i aiolin. Smaka av med salt och peppar. Ställ aiolin i kylen fram till servering.
- Tänd grillen och njut av ett glas vin medan du väntar på att en bra glöd.
- Grilla spetten på varje sidan beroende på hur stora bitar du har gjort.
- Servera grillspetten med potatisen och saffransaioli.