En mustig gratäng som jag ofta förbereder så att när jag kommer hem är det bara att ställa in den i ugnen och som ger mig mer till till annat (tvätt, läxläsning och disk). För att vid middagsbordet ge mig en chans att längta till varma kvällar i medelhavet.
- 900g potatis
- 1 till 2 ägg
- 2 dl sojagrädde
- 3 msk smör
- 1 lök
- 1 msk olivolja
- 1 burk krossade tomater
- Örter (basilika och timjan gillar jag)
- 600g laxfilé
- ungefär 20st Kalamata oliver (utan kärnor)
- 1 paket fetaost (kan uteslutas för att få helt mjölkfri)
- Salt och peppar
- Skala och koka potatisen.
- Medan potatisen kokar förbered tomatsåsen: hacka löken och stek den i olivolja. Häll på krossade tomater, örter, salta och peppra. Låt sjuda en liten stund och låt svalna (om gratängen skall ställas in i ugnen direkt behöver såsen inte svalna).
- Potatismoset: pressa eller stampa de kokta potatisarna i en skål. Blanda snabbt ner ägg, grädde och smör. Rör inte för mycket.
- Klicka ut potatismoset i en ugnsform. Lägg laxen i mitten, salta och peppra och häll över tomatsåsen. Toppa med oliver och smulad fetaost.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Gratinera gratängen i ungefär 25 minuter, tills att laxen är klar.