Allt-i-ett är en fantastisk lösning vid planering till stressiga dagar. Gör denna uppskattade fiskgratäng under helgen för att spara tid och slippa laga mat under veckan. Ett annat tips är att köpa färsk lax och frys in gratängen för att ta fram till dagar som inte blir som det är tänkt.
Ingredienser för 4 personer:
- 800g potatis
- 1 ägg
- 150 ml dl soja grädde
- 3 paprikor
- 1 lök
- 1 vitlök
- 1 msk paprikapulver
- 300 ml soja grädde
- 400g skinfri lax
- 1/2 dl riven ost (kan uteslutas för att få mjölkfri)
- 4st morötter
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Skala och dela potatisen. Koka potatisen tills att den är mjuk.
- Medan potatisen kokas, dela och kärna ur paprikorna. Lägg halvorna på en plåt med skalsidan uppåt.
- Hacka löken och stek den tillsammans med pressad vitlök.
- Pressa eller mosa potatisen med en stomp. Blanda potatisen med ägg och sojagrädde till smidigt och fast potatismos.
- Ta ut paprikorna ur ugnen när skalet har blivit svart. Dra bort skalet och lägg paprikorna en bunken tillsammans med löken. Häll på med sojagrädde och mixa till en slät sås. Blanda ner paprikapulver och smaka av med salt.
- Lägg laxen i en ugnssäker form och salta.
- Klicka ut potatismos runt om fisken och häll över paprikasåsen över fisken. Ställ fiskgratängen i kylen med beewaxduk över.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Ställ in fiskgratängen i ungefär 30 minuter.
- Servera tillsammans med rivna morötter.