Laga en lyxigare fiskgratäng med vinet som blivit över från helgen som passar bra att förbereda till någon av de stressigare dagarna i veckan.
Ingredienser för 4 personer:
- 800g potatis
- 2 ägg
- 3 dl matlagningsgrädde/sojagrädde
- 1dl parmesan (kan uteslutas)
- salt
- 2 schalottenlökar
- en knippa persilja
- 4 dl vatten
- 3 dl vitt vin
- 2 msk fiskfond
- 2 tsk potatismjöl
- 1 krd cayennepeppar
- 400g torsk
- 250g Haricots Verts
- olivolja
- vitlök
- Skala och dela potatisen. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
- Under tiden potatisen kokar, hacka löken och knipsa av bladen på persiljan. Stek löken och persiljestjälkarna lätt och häll sedan på med vattnet, vinet och fonden. Låt reducera till ungefär 4 dl.
- Ta ur persiljestjälkarna ur såsen. Rör ner potatismjölet tillsammans med 2,5 dl grädde till en redning och blanda ner i såsen. Koka upp och låt såsen tjockna. Smaksätt med cayennepeppar, salt och peppar.
- Häll av vattnet från potatisen och pressa den. Blanda ner ägg, 0,5 dl grädde och parmesan tillsammans med den pressade potatisen. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg torsken i mitten ugnssäker form och salta.
- Klicka ut potatismoset runt om fisken och häll över vitvinssåsen över fisken.
- Värm ugnen till 175 grader.
- Sätt in fisken i ungefär 35 minuter
- Medan fisken blir klar i ugnen stekt haricots vert i olivolja och pressad vitlök. smaka av med salt.
- Strö persiljebladen över den färdiga fiskgratängen och servera med den stekta haricots vert.