Fiskgratäng med vitvinsås

Laga en lyxigare fiskgratäng med vinet som blivit över från helgen som passar bra att förbereda till någon av de stressigare dagarna i veckan.

 

Ingredienser för 4 personer:

  • 800g potatis
  • 2 ägg
  • 3 dl matlagningsgrädde/sojagrädde
  • 1dl parmesan (kan uteslutas)
  • salt
  • 2 schalottenlökar
  • en knippa persilja
  • 4 dl vatten
  • 3 dl vitt vin
  • 2 msk fiskfond
  • 2 tsk potatismjöl
  • 1 krd cayennepeppar
  • 400g torsk
  • 250g Haricots Verts
  • olivolja
  • vitlök

  1. Skala och dela potatisen. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Under tiden potatisen kokar, hacka löken och knipsa av bladen på persiljan. Stek löken och persiljestjälkarna lätt och häll sedan på med vattnet, vinet och fonden. Låt reducera till ungefär 4 dl.
  3. Ta ur persiljestjälkarna ur såsen. Rör ner potatismjölet tillsammans med 2,5 dl grädde till en redning och blanda ner i såsen. Koka upp och låt såsen tjockna. Smaksätt med cayennepeppar, salt och peppar.
  4. Häll av vattnet från potatisen och pressa den. Blanda ner ägg, 0,5 dl grädde och parmesan tillsammans med den pressade potatisen. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg torsken i mitten ugnssäker form och salta.
  6. Klicka ut potatismoset runt om fisken och häll över vitvinssåsen över fisken.

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Sätt in fisken i ungefär 35 minuter
  3. Medan fisken blir klar i ugnen stekt haricots vert i olivolja och pressad vitlök. smaka av med salt.
  4. Strö persiljebladen över den färdiga fiskgratängen och servera med den stekta haricots vert.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *